ISSN : 2663-2187

Factors Predicting nesting Site Occupancy by Threatened Waterfowl: The Case of the White headed duck Oxyura leucocephala in North-East Algerian wetlands

Main Article Content

Meriem ABERKANE , Farah CHETTIBI, Yassamine ABERKANE, Youcef Islam BEZAZ, Hichem KHAMMAR, Moussa HOUHAMDI
» doi: 10.48047/AFJBS.6.15.2024.14768-14792

Abstract

The IUCN Red List categorically classifies the white-headed duck (Oxyura leucocephala) as an "endangered" palaearctic species. Algeria's wetlands, including the Lake of Tonga and the pond of Boussedra, host the highest number of this species in Algeria. The objective of this study is to ascertain the probability of successful nesting for the white-headed duck (Oxyura leucocephala) in the North-East Algerian wetland, taking into account the influence of natural and urban site factors. Consequently, this study considers these Algerian wetlands to investigate the White-headed Duck's reproductive ecology over the period of six seasons where outings were conducted on a biweekly basis to assess nesting characteristics. The parameters examined included nest construction, nest dimensions (inner and outer diameter, depth, height), water depth, clutch size, and the monitoring of hatching and hatching failure. The study’s findings highlight some differences in the date of the egg-laying, dimensions and size compared to the Constantine high plains in Algeria and European regions. It has also been demonstrated that the density of plants to hide the nests, and a relatively significant depth of water have a substantial impact on the choice of nesting sites. Therefore, this bird chooses sites far from sources of disturbance and sites where predation is relatively low. The sites selection by the White-headed duck is similar to the Ferruginous duck. The data outlines a low breeding success caused by a high rate of breeding failure in the egg stage due to natural predation at the pond of Boussedra and abandonment of nests at the lake of Tonga.

Article Details